Hoppa till sidans innehåll

Bra spel i Halmstad av Viktor som gav smak på mer…

22 APR 2012 17:58
Vad får man om man lägger ihop april, Halmstad Arena och Sveriges bästa pingisungdomar? Är du snabbtänkt har du givitvis redan associerat ledtrådarna med årets upplaga av ungdoms SM som spelades i just Halmstad.

  • Skapad: 22 APR 2012 17:58

Viktor Johansson var vår representant i P12 och PD12. Att spela SM för första gången är en speciell upplevelse och hur man reagerar när man äntrar hagen kan vara väldigt olika. För loj, för het, för nervös är vanliga orsaker till att man inte får spelet att flyta. Många av spelarna som deltar upplever dessa känslor vid något tillfälle, under en SM-helg.

För Viktors del kunde man ana detta i framförallt första poolmatchen mot Anton Dagfjäll, Kebnekaise BTK. Första set gav ett nervöst intryck och var fjärran ifrån något skönspel. Men efter att 6-8 vändes till 11-9 så släppte nervositeten och de nästkommande två seten gick av bara farten.

I match två väntade Tim Cornelius, Mölndals BTK som Viktor mött många gånger de senaste två åren. Att matchen skulle bli jämn var alltså inte helt orimligt. Matchen gick också till skilje där spelarna följdes åt i början. Tim som sällan tvekar i sitt spel hade en period i mitten av setet där det mesta satt på bordet vilket gjorde att han ryckte iväg från 5-5 till 10-6. Viktor närmade sig något men förlorade tyvärr setet med 11-8 och således matchen.

Bara att ta nya tag i avgörande matchen om vidare spel i huvudturneringen mot Johannes Sterneby, Boo KFUM AI. Sterneby har en avvikande (men smart) spelstil där han drar ner på tempot och om man inte som motspelare är aktiv, blir man lätt passiv i sitt eget spel. Viktor hanterade detta utmärk genom att ständigt söka upp bollen, vara aktiv i fötterna, minimera misstagen och han fick också Sterneby att backa ifrån bordet vilket tar bort styrkan i hans spelstil. Matchen slutade med en relativt klar 3-1 vinst och vidare avancemang i ungdoms SM!

Innan första dagens spel var över var det också dags för dubbel där Viktor skulle spela ihop med Jonatan Mcdonald, Norrtulls SK. Första matchen var en kvalmatch mot Kebnekaiseparet Kronin/Söderman. Viktor och Jonatan var klara favoriter och de infriade också förväntningarna med en klar 3-0 seger, även om spelet inte var det allra bästa.

I omgång 1 var motståendet betydligt tuffare i form av Max Lindvall, Upplands Väsby och Linus Sundqvist, Bälinge BTK. Som tur är passade Viktor och Jonatan på att prestera på topp i denna match. Matchen var spelmässigt jämn men Viktor och Jonatan var lite säkrare i försvaret från backhandhörnet samtidigt som de vågade mer i de avgörande lägena i slutet på fjärde set. I skiljesetet var det inget snack vilka som var bäst och de seglade ifrån till att slutligen vinna med 11-7 och spel i lördagens åttondelsfinal. 

USM 2012

Viktor Johansson                           Halmstad Arena

Andra dagen av ungdoms SM innehåller enbart tuffa matcher och spel på en mycket hög nivå då de seedade spelarna går in i huvudturneringen, tillsammans med dem som tagit sig vidare från gruppspelet.

I första omgången i huvudturneringen lottades Viktor emot Jesper Källberg, Falu BTK som hade imponerat i gruppspelet med tre segrar. Vinnaren i matchen skulle i 16-delsfinal få möta toppseedade Vilmer Georgsson från Spårvägens BTK. Båda spelarna känner varandra väl då de så sent som i januari möttes två gånger i Stratosppoelen. De matcherna slutade med en seger var. När man går in i slutspelet på ett SM så spelas matcherna i bäst av sju set vilket var en ny erfarenhet för Viktor.

Källberg spelar högriskpingis med mycket aggressivt spel både från forehand och från backhand. Viktor som generellt sett inte slår lika hårt som sina motståndare på denna nivå behöver därför vara mycket noggrann i returspelet och blockeringsspelet för att få Källberg att missa samt att inte tveka när en öppning dyker upp. Första set skulle bli ett nyckelset där Viktor spelade väldigt bra och hade 10-7. Här började Källbergs högriskspel att löna sig då han gjorde några fantastiska bollar och kunde vinna setet med 12-10. Detta gav Källberg självförtroende och andra set rann iväg av bara farten. I tredje set fick en timeout Viktor att hitta tillbaka till sitt spel som han tog med 11-8. Även om Källberg nu hade ledningen med 2-1 i set så var matchen mycket jämn spelmässigt. Både fjärde och femte set höll mycket hög nivå av båda spelarna men Källberg var tyvärr den hetare spelaren på de avgörande bollarna i båda seten som han vann med 11-9, 13-11. Matchen slutade 4-1 i set till Källberg som var den klart bättre i de matchavgörande momenten i första-, fjärde- och femteset. 

Viktor var dock inte färdig med sitt första USM då han tillsammans med Jonatan Mcdonald skulle spela 1/8-delsfinal i dubbel mot seedade paret Pontus Ljungren, Kungsbacka BTK/Kevin Torgersson Åsa BTK. Killarna var definitivt inte chanslösa men förlorade matchen med 3-1 i set.

Sammanfattar vi helgen i Halmstad så är slutspel i singel och 1/8-delsfinal i dubbel mycket bra! På denna nivå får man inte tveka i de avgörande bollarna och kanske var det just det som hade behövts för att gå ett steg längre i singelturneringen.

Med många erfarenheter rikare är det nu dags att gå in i sommarträningen för att slipa på de detaljer som förhoppningsvis gör att nästa säsong blir än mer framgångsrik än den vi nu ska avsluta...

 

Samtliga resultat finns här.

 

 

Skribent: Mikael Haster

facebook

 

STÖD SKOGHALLS BTK NÄR DU SPELAR VIA SVENSKA SPEL

 

 

SBTK:S SPONSORER

 SE-logga

 

Per Häger logga

 

Sydsport logga

 

 

Stigalogga 

 

Ica supermarket Skoghall

  

brunskog_logga.jpg

 

Hur man blir sponsor till SBTK

 

besöksräknare
besöksräknare

Postadress:
Skoghalls BTK - Bordtennis
Hans Thyselius, Lindersvägen 20
66341 Hammarö

Besöksadress:
Bruksgatan 22
66330 Skoghall

Kontakt:
Tel: 0700010402
E-post: skoghallsbtk@hotmail...

Se all info