Hoppa till sidans innehåll

Veteran VM i Globen 2012 – ”Internationell förbrödring i pingis. The whole Globe in the Globe”

11 SEP 2012 13:26
Per Häger delar med sig sina intryck från Veteran VM i Stockholm.
  • Skapad: 11 SEP 2012 13:26

VVM globen

Arrangemanget                                                           

Veteran VM i Globen veckan efter midsommar blev en fantastisk upplevelse. Som pingisentusiast i synnerhet och idrottsnörd i allmänhet kan man inte annat än bli helt bergtagen av en sådan tävling.  133 bord fyllde Globen och Johanneshov. 3300 deltagare från 66 länder i åldrarna 40-102 år deltog.  Det första veteran-VM spelades i Göteborg 1982 och detta var det 16:e i ordningen. Totalt spelades 32 klasser. Invigningens höjdpunkt på söndagskvällen i Globen var en uppvisningsmatch mellan Äpplet och Waldner. Naturligtvis äntrade också en fyrgrupp ABBA-kopior scenen, så både svensk bordtennis- och pophistoria presenterades.

Spelet                                                                            

Jag deltog i H50 och HD 50. I H 50 spelade jag i pool 7 av 170 (etthundrasjuttio) pooler! Först ut var singeln där jag lottats mot en tjeck, en finländare och en indier. Bara indiern talade engelska, så det blev en del "teckenspråk" under matcherna. Tjecken Rotislav Stuchy i första matchen. En kraftfull spelare med ett handslag som nästan avgjorde matchen i förväg. Tunga loopar. Första setet kändes som om jag skulle kunna vinna, men jag gav honom för många bra lägen. Trots hyfsat spel hamnade jag hela tiden på defensiven och fick förlita mej på blockeringsspelet, men det räckte inte. 0-3 i set. 

Nu var goda råd dyra och matchen mot defensivspelande materialspelaren Marko Ruotsalainen en måstematch. Vi överlämnade souvenirer till varandra innan matcherna. Med ett slugt léende gav Marko  mej en flaska finländsk vodka. Förhoppningen var sannolikt att jag kanske skulle provsmaka redan innan matchstart, men ”sport always come first”, så icke. Det blev en jobbig match mentalt.Jag vann första set med 11-7 och förlorade andra med 12-10. Spelet släppte aldrig loss men jag lyckades kämpa mej till en 3-1 seger, men nerverna satt utanpå matchtröjan hela vägen. Indiern vann över Marko med 3-2 och tjecken gick fram som en ångvält.

Min sista match mot Gosan Shaliehbhai blev avgörande för vem av oss som skulle gå till slutspel. Han spelade mer traditionellt kontringsspel. Det passade mej bättre och jag kunde spela ut. 3-0 blev det men underläge med 8-10 i tredje innan jag vann fyra raka bollar och matchen. Jag var vidare till slutspel. Tyvärr hade jag baissat mina chanser och inte intecknat slutspel i agendan. Inget att göra åt tyvärr, jobbet kallade, så japanen som jag skulle mött i första slutspelsmatchen fick en ätt väg vidare till nästa match.           

Dagens match                                                                  

Mikael Appelgren som var storfavorit i H50 åkte överraskande på en förlust redan i poolspelet. Dagens publikmatch mot Lu Qi Wei från Australien slutade 2-3 men Äpplet tog revansch i finalen några dagar senare. Märkligt att de hamnat i samma pool men den tidigare kinesen och SOC vinnaren från 1977 hade bytt nationalitet så det förklarade möjligen varför arrangörerna inte ringat in honom.

Dubbelspelet                                                                        

I dubbeln spelade jag med Mattias Åberg från Täby. Vi mötte tyskarna Robert Muller och Owe Pöhla, indiska paret Arun Dutti och Nitib Shah samt ett slagkraftigt ryskt team, Alexander Nem och Evgenij Shirshov från öster om Ural. Indierna hade lite annorlunda procedur innan matcherna. De ställde sina stora väskor i hagen så man antingen riskerade att snubbla över dem eller så fick man artigt be dem att flytta ut dem ur hagen. Dessutom var förberedelserna långa innan matcherna kunde starta med mycket artighetsfraser och diskussioner, men vad gjorde det? Det var ju julafton för pingislirare. Serveregeln verkar även vara annorlunda, för uppkast existerade oftast inte, och efter ett antal påpekande utan resultat lät oftast motspelare och domare det hela passera. 

Matchen mot det indiska paret vann vi med 3-1 efter spelmässigt blandad kompott. Tyskarna sen. Här spelade vi vår bästa dubbel för dagen och pressade dem i fem hårda set. Vi hade en eller två matchbollar, innan den obehagliga tyska effektiviteten som ofta avgjorde. Tyvärr var nu chansen till avancemang borta. Ryssarna var klart bäst i poolen och vi spelade bra men var ändå chanslösa. Den ena ryssen spelade med pennfattning och hans forehand var snabbare än skridskoåkarna på Medeo i Alma Ata på 80-talet. Den andre, stor och väldig, hade det hårdaste backhandslag jag sett, även om jag tyvärr oftast inte hann se det. Efter matchen berättade tyskarna för oss, att ryssarna var trea i dubbel i sitt hemland.

- Otroligt, sa vi, trea i H50 i ryssland, inte konstigt att vi åkte på stryk.

- Nein, Nein, sa tyskarna, inte i H50, de är trea i dubbel på seniorrankingen!? 

Värmland                                                                            

Övriga värmlandsspelare som deltog var Olle Einarsson, Värmskog, Inge Lundeteg, Karlstad, Marlene Notes, Karlstad, samt Stefan Karlsson och Fredrik Malmberg från Björkborn.Nämnas kan att Inge Lundeteg hade flera matchbollar mot en kines i H60.

Hög stämning                                                                     

Stämningen var hög i hallen under matcherna. Många supportrar till spelarna stod och hängde över hagkanten och hejade kraftfullt under matcherna. Sydkoreanerna kunde ha en hejarklack på trettio personer vid bordet som skrek och hejade efter varje vunnen boll. Kul men något ovant för oss tysta nordbor!               

Bra arrangemang                                                            

Sammanfattningsvis en enorm insats av arrangörerna med SBTF i spetsen. Tomas Andersson från Karlstad var en i staben som jobbat hårt inför och under mästerskapet.                                

Nya Zeeland nästa                                                                  

Veteran-VM och veteran-EM går vartannat år. EM arrangeras i Bremen 2013 och VM i Auckland, Nya Zeeland, 2014. Jag har redan börjat träna inför Nya Zeeland. Vem hänger med?

Pingishälsningar  Per Häger

 

VVM äldsta deltagare

Ryssen Alexander Kaptarenko, 100 år ung, spänner ögonen i domaren under en av matcherna i veteran-VM

 

VVM publikt

Publikt så det förslår vid hagarna

Skribent: Per Häger

facebook

 

STÖD SKOGHALLS BTK NÄR DU SPELAR VIA SVENSKA SPEL

 

 

SBTK:S SPONSORER

 SE-logga

 

Per Häger logga

 

Sydsport logga

 

 

Stigalogga 

 

Ica supermarket Skoghall

  

brunskog_logga.jpg

 

Hur man blir sponsor till SBTK

 

besöksräknare
besöksräknare

Postadress:
Skoghalls BTK - Bordtennis
Hans Thyselius, Lindersvägen 20
66341 Hammarö

Besöksadress:
Bruksgatan 22
66330 Skoghall

Kontakt:
Tel: 0700010402
E-post: skoghallsbtk@hotmail...

Se all info